Dôvera nemeckých spotrebiteľov v ďalší vývoj ekonomiky stúpa

26.02.2014 Celý región

Norimberg 26. februára (TASR) - Dôvera nemeckých spotrebiteľov v ďalší vývoj ekonomiky stúpa a podľa najnovšieho prieskumu by mala v marci dosiahnuť 7-ročné maximum.

Dôvodom sú nízke úroky, solídny pracovný trh a vyhliadky na zvýšenie platov. Vyplýva to z prognózy spotrebiteľskej dôvery na marec 2014, ktorú vypracoval inštitút pre prieskum trhu GfK a zverejnili agentúry DPA a RTTNews.

Podľa predbežného odhadu indikátor spotrebiteľskej dôvery GfK, ktorý predpovedá o mesiac dopredu náladu spotrebiteľov v najväčšej ekonomike eurozóny, sa v marci vyšplhá na 8,5 bodu z revidovaných februárových 8,3 bodu. Spresnená hodnota februárového indikátora je vyššia ako pôvodne odhadovaných 8,2 bodu.

Analytici pritom predpovedali, že hodnota marcového ukazovateľa zostane na pôvodnej februárovej úrovni 8,2 bodu.

Tento pozitívy vývoj podľa GfK naznačuje, že spotrebiteľské výdavky zohrajú tento rok kľúčovú úlohu pri zabezpečení hospodárskeho rastu Nemecka.

Medzi spotrebiteľmi v krajine síce panuje "optimistická nálada", ale hodnota čiastkového indexu, ktorý odráža ich názor na súčasnú situáciu v ekonomike, vo februári po piatich mesiacoch vytrvalého rastu klesla o 3,4 bodu na 31,9 bodu.

S tým kontrastujú vyhliadky spotrebiteľov na zvýšenie platov. Hodnota príslušného indexu, ktorý odráža ich očakávania v otázke príjmov, stúpla vo februári o 2,4 bodu na 48,6 bodu a dosiahla najvyššiu úroveň za vyše 13 rokov. Aj ochota nemeckých domácností utrácať zostáva na vysokej úrovni, aj keď hodnota indexu mierne klesla na 48,9 bodu z januárových 50 bodov.


Nemecká ekonomika rastie rýchlejšie, než sa čakalo
Nemecký inštitút pre výskum ekonomiky DIW počíta s tým, že rast najväčšej európskej ekonomiky sa na začiatku tohto roka zrýchli. Informovala o tom agentúra DPA.

Inštitút predpokladá, že nemecký hrubý domáci produkt (HDP) sa v 1. štvrťroku v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom zvýšil o 0,5 %, uviedol dnes DIW vo svojej mesačnej správe. V porovnaní s 1. kvartálom 2013 by nemecká ekonomika mala za prvé tri mesiace tohto roka vzrásť o 2,2 %.

"Dynamika je na začiatku roka vyššia, než sme ešte prednedávnom očakávali," komentoval šéf oddelenia DIW pre ekonomické analýzy Ferdinand Fichtner aktuálne čísla. Jednou z príčin vyššieho tempa rastu je aj relatívne teplé počasie, čo podporuje stavebný sektor. Pozitívne sa vyvíja aj export, a to vďaka postupnému oživovaniu globálnej ekonomiky.
 

Vyberte región